Wat brengt 2021?

Plots zat het pretparkseizoen er op. Geen Halloween. En misschien zelfs geen gluhwein… In deze onzekere tijden gaan we toch op zoek naar wat 2021 in petto heeft voor ons. Want wat is er beter dan dromen van de toekomst?

In dit overzicht proberen we een beeld te schetsen van welke nieuwigheden we volgend jaar kunnen verwachten in de Europese parken. Natuurlijk is alles onder voorbehoud en kunnen er steeds zaken wijzigen. Spijtig genoeg staan er vanwege de Coronacrisis ook attracties op de lijst die vorig jaar al in ons artikel over de nieuwe achtbanen van 2020 voorkwamen.
Hier gaan we!

België

Er staan grootse dingen op het programma voor ons land. Het zal niemand ontgaan zijn dat zowel Plopsaland De Panne als Walibi Belgium een grote achtbaan aan het bouwen zijn. Dit op zich is al vrij uniek in ons kleine landje maar wat voor banen het zijn maakt het des te specialer.

In Waver staat ondertussen reeds de volledige baan en is men druk bezig met de afwerking van het stationsgebouw. Op de IAAPA Expo van 2018 in Orlando leerden we dat deze Intamin mega coaster met zijn hoogte van 50 meter en snelheid van 113 km/h meteen de hoogste én snelste achtbaan zal zijn van de Benelux en Frankrijk. Hij steekt dus Goliath in Walibi Holland voorbij qua hoogte en Fury in Bobbejaanland qua snelheid. Het zal eveneens een airtime-monster worden met maar liefst 15 momenten om te genieten van de kriebels in je buik op het parcours van 1200 meter.
Tegelijk bouwt Walibi een volledig nieuw themagebied in jungle stijl, inclusief nieuw restaurant om even tot rust te komen. Ook op het programma: de introductie van een nieuwe kangoeroe, de gekende mascotte krijgt een facelift.

Plopsaland volgt echter op de voet, men is net begonnen met de bouw van hun achtbaan. Ze haalden inspiratie in Silver Dollar City waar sinds 2 jaar een eerste exemplaar staat van Mack’s Xtreme Spinning Coaster. Dit is een combinatie van een gekende Mack Launch Coaster met draaiende karretje. Plopsaland doet er nog een schepje bovenop en drijft de snelheid én het aantal inversies op ten opzicht van zijn broertje in Missouri. Maar liefst 90 km/h en 5 keer over de kop, op ongeveer dezelfde lengte van track. Wel leent men het thema, ook in De Panne zal het rond tijdreizen draaien, afgewerkt met een laagje steampunk.
Deze achtbaan zal van zowat alle hoeken van het park zichtbaar zijn, een groot deel zal namelijk over het centrale meer voorbij razen.

Terug van weggeweest is Comic Station, of liever Plopsa Station zoals het zal gaan heten. Nu de Plopsa groep dit parkje overgenomen heeft zal er eind volgend jaar een heropening plaatsvinden. Al gaat er eerst een metamorfose plaatsvinden en alles overgoten worden met een Plopsa-sausje. Zo zal de bestaande Smurfen darkride Plop krijgen als nieuwe thema en gaan verschillende molens toegevoegd worden. Sommige attracties blijven echter bewaard, zoals de funhouse van Urbanus en de escape room van Suske en Wiske.

Je ziet, ver moeten we volgend jaar niet reizen om spektakel te vinden! Maar toch kijken we even over onze grenzen heen om te zien wat er nog allemaal staat te gebeuren in de rest van Europa.

Frankrijk

Bij onze zuiderburen werkt Nigloland aan een bijzonder project. Voorlopig is men karig met informatie hier rond, maar het mag ondertussen wel duidelijk zijn dat het om een Mack Water Coaster gaat. Als thema heeft men gekozen voor het Krampus monster. In de Alpenregio is hij de hulp van Sinterklaas.

Een vreemde eend in de bijt is het park Vulcania. Waarschijnlijk heb je hier nog niet van gehoord, maar dit is een educatief park rond vulkanen. Hier bouwt men hun eerste coaster: Namazu. Dit zou wel eens een schot in de roos kunnen zijn, want het betreft een Intamin launch coaster. Namazu is trouwens een grote katvis uit de Japanse mythologie welke aardbevingen kan veroorzaken.

Parc du Bocasse heeft een Vekoma Suspended Family Coaster voorzien voor 2021, gelijkaardig aan Orkanen in Fårup Sommerland of Dragon Roller Coaster in Energylandia. Volgens Vekoma al het 20ste exemplaar van dit model. Iedereen die deze al eens heeft gedaan weet dat het een leuke toevoeging zal worden.

Ook in Mer de Sable staat een nieuwe kleine coaster op het programma, normaal zou deze dit jaar al openen, maar dit werd verschoven naar 2021. Het gaat om een herlocatie van de Vekoma Junior Coaster uit het gesloten Ratanga Junction (Zuid-Afrika).

Het piepjonge parkje Parc Spirou in het zuiden van Frankrijk zal volgend jaar 7 nieuwe attracties verwelkomen, waaronder een interactief Western dorp en een Marsupilami attractie in een Palombian jungle thema.

In Futuroscope heeft men grootse plannen de volgende jaren met onderanderen nieuwe attracties, een extra hotel en een indoor zwemparadijs. Maar de eerste nieuwigheid zal een avondshow zijn: La Clé des Songes.

Voor Walygator staat er al een tijdlang een groot indoor gedeelte in de stijgers, al blijft de uitwerking ervan steeds uitgesteld worden. Hopelijk kunnen we in 2021 eindelijk genieten van deze nieuwe wereld rond Peter Pan en Nooitgedachtland, welke in het bestaande Métamorphose gebouw komt. Er zullen verschillende attracties te vinden zijn en mogelijks een nieuw horecapunt.

Natuurlijk mogen we Disneyland Paris niet vergeten, zowat half het Walt Disney Studios Park is momenteel een bouwwerf. Er staan grootse attracties op het programma voor de komende jaren. Als alles goed verloopt zullen we volgend jaar al kunnen genieten van Avengers Campus. In dit themagebied draait alles rond superhelden. Een deel zal herkenbaar zijn, zo krijgt Rock ‘n’ Roller Coaster een Iron Man thema en kan je wat gaan eten bij PYM Test Kitchen, het vroegere Restaurant des Stars. Maar er komt ook een gloednieuwe attractie waarbij je in de huid van Spider-Man kan kruipen en zelf spinnenwebben kan schieten.
Wel een zekerheid voor 2021: de naar de Cars films aangepaste Studio Tram Tour en het met Marvel superhelden overgoten hotel New York .

Verenigd Koninkrijk

Paultons Park blijft maar investeren en had gehoopt hun nieuw themagebied Tornado Springs al dit jaar te kunnen openen, maar daar heeft een klein virus een grote stok voor gestoken. Volgend jaar is het echter zover, dan kunnen we een ritje maken op Storm Chaser, een Mack Spinning Coaster. Maar ook nieuw zijn de gyroswing en rijschool. Allemaal gelegen in een ouderwets Midwest Amerikaans stadje.

Ook Legoland Windsor heeft een nieuwigheid aangekondigd voor volgend jaar, maar wil niets lossen over wat voor soort attractie het is, enkel dat het uniek voor het Verenigd Koninkrijk gaat zijn en dat het zal draaien rond het Mythical Creatures thema. De attractie werd trouwens voor kinderen gemaakt, maar ook door kinderen (mee) bedacht! Onze gok? Een flying theater.

Alle Merlin pretparken in het Verenigd Koninkrijk krijgen trouwens een nieuwe attractie. Zo komt Gangsta Granny tot leven in Alton Towers in een nieuwe familie darkride rond de daar bekende boeken van David Walliams. In Thorpe Park kunnen we verdwalen in een labyrint van de populaire Netflix serie Black Mirror. En Chessington World of Adventures krijgt een kleine droptoren van 25 meter: Croc Drop.

Helemaal niet uniek in het Verenigde Koninkrijk is de nieuwe grote achtbaan van Flamingoland. Zij pakken namelijk uit met een licht aangepaste versie van Colossus in Thorpe Park: de 10-Inversion baan van Intamin! Het gaat om de baan die oorspronkelijk voorzien was voor Hopi Hari in Brazilië, maar nooit opgebouwd werd. Via wat omwegen is die nu dus in de UK beland en werd hij eindelijk in elkaar gevezen. Een identieke baan kan je terugvinden in Cinecittà World, Italië: Altair.

Flamingoland

Nog een “nieuwe” achtbaan kunnen we terugvinden op Clacton Pier: Looping Star. Deze Pinfari looper komt over van Codona’s Amusement Park. En ook naar Southport Pleasureland verhuist, na enkele jaren in Gulliver’s Warrington, een Pinfari achtbaan van Codona’s: Crazy Train.

Duitsland

Al een hele tijd is Moviepark Germany ons aan het teasen over een nieuwe attractie voor hun 25ste verjaardag op de locatie van Ice Age Adventure. Deze bootrit sloot definitief eind 2016. De hal werd nog een tijdlang voor Halloween gebruikt, maar ondertussen is ze volledig leeggehaald en is bekend geworden dat Intamin in hetzelfde gebouw een Multidimensional Coaster zal plaatsen. Hetzelfde type als bijvoorbeeld Inferno in Cinecitta World, een combinatie van darkride en achtbaan. Als thema kiezen ze voor Hollywood! In Movie Park Studios zal je een tour maken door 12 scenes van bekende films. Echte fans van het park kunnen trouwens verschillende easter eggs terugvinden tijdens de rit, men zal verschillende elementen van oude attracties hergebruiken in de nieuwe decors.

Het waterparadijs Rulantica zal enorm uitbreiden met een gigantische buiten waterspeeltuin genaamd Svalgurok. Naast interactieve elementen zijn er ook 9 nieuwe glijbanen te vinden.

Svalgurok

Verder zal het Wickieland in Holiday Park groter worden met de toevoeging van een Disk’O Coaster van Zamperla en een Splash Battle van Mack rides, zoals je in enkele andere Plopsa parken ook kan terugvinden.

Zweden

Het kleine maar oh zo gezellig Gröna Lund in Zweden kampt misschien met plaatsgebrek maar dat houdt hen niet tegen om groots uit te pakken volgend jaar. Er staat namelijk een inverted B&M te popelen om iedereen een ritje te laten maken. Om deze baan in het park gepast te krijgen moest een groot deel afgebroken worden én kwam het station ondergronds te liggen. Dit gaf hen de kans om dit deel van het park een face lift te geven. Je zal onder meer kunnen genieten van een frisse pint in de nieuwe Biergarten met zicht op Monster.

Monster
Underlandet

Liseberg zou dit jaar een nieuwe darkride openen rond hun gekende groene konijnen: Underlandet. Spijtig genoeg mochten de Zweedse pretparken dit jaar niet openen en is deze nieuwigheid noodgedwongen opgeschoven naar volgend jaar. Nog even wachten dus op een reis door de wereld van deze immer vrolijke en extreem knuffelbare dieren. Het werd hoog tijd dat ze een eigen attractie kregen!

Denemarken

Voorzien voor 2020 maar verplaatst naar 2021? We kennen het ondertussen. Ook Legoland Billund had geen andere keuze dan de opening van het nieuwe gebied rond de Lego Movie te verplaatsen naar volgend jaar. Er komen 3 nieuwe attracties in dit land. De grootste daarvan zal een flying theater worden, aangevuld met een kleine droptoren en een Sky Fly variant van Guerstlauer

Polen

Iedereen die ingeschreven was voor de Polandia trip van RF zal wel gevloekt hebben als ook bleek dat deze trip niet kon doorgaan. Maar ook bij Energylandia zat het niet mee. De opening van hun nieuwe themagebied Aquatlanis moest noodgedwongen verschoven worden naar 2021. Dit wil dus zeggen dan ook de 2 achtbanen pas volgend jaar openen. In het gebied zal de tweede Vekoma Family Boomerang van het park terug te vinden zijn, naast het pronkstuk: Abyssus: de langste nieuwe generatie Vekoma achtbaan van het type Shockwave met maar liefst 2 lanceringen en 4 inversies. Deze keer steekt Energylandia ook veel tijd en geld in een thema. Ze kunnen hier rekenen op het Nederlandse Jora Vision.

Abyssus

Nederland

Geen grote nieuwigheid voor de Efteling volgend jaar maar wel een nieuwe speeltuin. Gewoon een speeltuin? Nee, een speelbos waarbij rekening gehouden werd met bezoekers met of zonder een zichtbare of niet zichtbare beperking, genaamd: Nest! Hier kan élk kind zich uitleven op de glijbanen en speeltuigen. Of tot rust komen op de prikkelarme plekken in het bos.

Spanje

Puy du Fou lijkt niet te stoppen in hun expansiedrang. Al enige tijd geleden opende hun nieuwe locatie in Toledo nabij Madrid: Puy du Fou España. Echter was dit maar een eerste stap en kon er enkel naar het avondspektakel “El Sueño de Toledo” gekeken worden. Op 27 maart 2021 staat de echte opening van het nieuwe park op het programma. Je zal je kunnen vergapen aan 4 unieke shows en komen evenveel gethematiseerde werelden tot leven.

Puy du Fou España

Fast forward

Kriebelt het al om naar 2021 gekatapulteerd te worden? We hopen natuurlijk met jullie mee om opnieuw leuke trips te kunnen organiseren. Maar alles staat voorlopig nog “on hold”. Zodra de tijd rijp is, schieten we weer in actie! Tot snel.

Een reactie achterlaten