Review: Rookburgh ft. F.L.Y.: Gewikt en gevlogen

Review Rookburgh ft FLY

Net toen niemand het nog verwachtte, verraste Phantasialand vriend en vijand door plotseling aan te kondigen dat Rookburgh de poorten zou openen. Vele enthousiaste achtbaanfans reisden meteen naar Brühl voor een ritje op Phantasialand’s nieuwste coaster. In afwachting van een RF-trip, trokken ook wij alvast naar Phantasialand om Rookburgh, F.L.Y. én het hotel Charles Lindbergh te ontdekken.

2016. Kort na de opening van Klugheim met Taron verschenen in het park grote muren tussen Wuze Town en Berlin. Nadien werd ook een nieuwe achtbaan aangekondigd: ’s werelds langste flying coaster, en ook de eerste met een lancering. Het fort dat Rookburgh zou heten was vanaf toen ‘only on a need to know base’ te betreden. Een select clubje binnen Phantasialand wist wat er te gebeuren stond. Voor buitenstaanders was het meer dan 4 jaar geduldig afwachten… tot 17 september 2020, toen Phantasialand met een simpel bericht op hun website aankondigde dat F.L.Y. vanaf die dag geopend zou zijn.

Het gebied is momenteel voor onbepaalde duur in ‘softopening’. Tijdens deze fase kunnen Rookburgh en F.L.Y. op elk moment tijdelijk gesloten worden omwille van bijv. technische problemen.

Spoiler Alert:
Deze review bevat onze mening over Rookburgh, F.L.Y. en Hotel Charles Lindbergh. We geven niet alle details weg, maar wil je volledig verrast worden bij je volgend bezoek aan Phantasialand, lees dan niet verder.

Rookburgh

Rookburgh is opgebouwd als een stadje tijdens de industriële revolutie. Het betreden van dit gebied is als een stap terug in de tijd, naar 1919. De alles omhullende muren creëren aan de binnenkant een prachtig decor; compleet met stoom, steenkool, werktuigen en bijhorende geluiden.

Het is hier dat de Airrail Company een machine heeft gebouwd die de mens het gevoel van vliegen laat ervaren. Deze machine hebben ze F.L.Y. gedoopt. De themazone omvat verder Restaurant Uhrwerk, snackpunt Zum Kohleschipper en snoepwinkel Emilie’s Chocoladen & Candy-Werkstatt. Allen culinaire aanraders trouwens.

De ingang tot Rookburgh vanaf Berlin verloopt langs een ietwat schuine tunnel, zodat zelfs vanaf de Mainstreet weinig tot niets wordt onthuld. De tunnel is opgebouwd als een gang in een metrostation, waarbij op het einde Rookburgh zich in al zijn glorie openbaart. Intussen zoeft F.L.Y. overal kriskras om en over je heen.

Rookburgh is overdonderend. Een bouwkundig meesterwerk heeft zich hier voltrokken en bewijst nogmaals dat Phantasialand qua theming absoluut niet moet onderdoen voor de Disney’s en Universals van deze wereld.
Ook deze keer heeft Phantasialand een beroep gedaan op onze landgenoot Eric Daman om het hele gebied te ontwerpen.

Licht bewolkt met kans op buien

Doorgaans hopen we op een stralende zon tijdens een parkbezoek. Vele themagebieden stralen immers volop bij een blauwe hemel en zomerse temperaturen.
Rookburgh is in dat opzicht weersbestendig. Dit industriële thema komt volledig tot zijn recht bij grauw, grijs en miezerig weer.

Ook na zonsondergang is het plaatje helemaal compleet.
De kille gloed van de nacht dompelt Rookburgh in een mysterieuze sfeer. Ritjes op F.L.Y. onder deze omstandigheden zijn het mooiste waarvan een coasterfan kan dromen. Met de winter in het verschiet ligt deze exclusiviteit van een ritje in het donker binnen ieders bereik.
Ter info: Phantasialand gaat dit jaar niet dicht tussen het zomer- en winterseizoen.

Coronamaatregelen

Er zijn (voorlopig) 2 manieren om het themagebied Rookburgh te betreden: Langs Berlin of via hotel Charles Lindbergh als hotelgast. Er is ook een toegang via Wuzetown, maar deze blijft omwille van Covid-19 vooralsnog gesloten.

Ook vanwege de Coronamaatregelen laat men maar een beperkt aantal bezoekers toe in het gebied. Hou er dus rekening mee dat er een wachttijd kan zijn bij de ingang van Rookburgh. Bij ons eerste bezoek liep deze van in de Mainstreet via de Kaiserplatz door de galerij naast Maus au Chocolat, langs het meer tot het uiterste hoekje van het park. De moed zakte tot in onze schoenen. Maar, eens de poorten tot Rookburgh om 11:00 openden, schoof de wachtrij bijzonder vlot en konden we het gebied na amper 35 minuten betreden. Eenmaal binnen doorloop je doorgaans ook de wachtrij tot F.L.Y. in een mum van tijd. Dankzij het beperkt aantal bezoekers, heeft de wachtrij van F.L.Y. tijdens onze bezoeken nooit de 20 minuten overschreden.
Onze tip: bezoek Rookburgh kort na de middag, dan lijkt de wachtrij om het gebied te betreden best mee te vallen.

(Lees verder onder de foto’s)

Are you ready to F.L.Y.?

Als achtbaanfans kunnen we niet anders dan deze nieuwe coaster te beoordelen. Een review:

Vekoma Next Generation coasters

Toen bekend werd dat Vekoma deze nieuwe coaster zou bouwen, waren we matig enthousiast. In 2016 kenden we Vekoma vooral van tientallen Boomerangs, Suspended Looping Coasters en mijntreinen. Vekoma’s versie van de flying coaster was niet bepaald een schoolvoorbeeld van comfort en vlotte doorlooptijden. Het was voor ons dan ook zeer verwonderlijk dat Phantasialand in zee ging met Vekoma voor deze nieuwe flying coaster.

Bij een bezoek aan Legendia (Polen) met Rollercoasterfriends in 2018 hebben we met Lech Coaster een Vekoma Next Generation coaster mogen ervaren. Uit de mond van menig RF-lid klonk een welgemeende “wauw” na elk ritje. Vanaf dat moment kijken we reikhalzend uit naar nieuwe achtbanen van deze Nederlandse fabrikant. Onze vooringenomenheid sloeg meteen om in extreem enthousiasme en nieuwsgierigheid. Er stond wel degelijk iets groots, en vooral goeds, te gebeuren in Phantasialand.

Ready to board?

Vliegende achtbanen zijn voor velen niet het favoriete achtbaantype. Eerdere modellen van Vekoma zijn nogal onhandig qua boarding. B&M heeft het dan iets beter voor elkaar, maar ook hier kan men niet altijd een vlotte doorstroming verzekeren. Net dát pijnpunt heeft Vekoma op een eenvoudige en net daardoor geniale manier opgelost. Het laden van F.L.Y. is bij momenten sneller dan bij een gemiddelde sitdowncoaster.

Treintjes komen als gehaaste metrostellen het station binnengerold en staan meteen klaar om hun vliegeniers te ontvangen. Het vraagt slechts 2 bewegingen om je te nestelen in de zitjes. In geen tijd checken de operatoren de beugels, geven ze hun “thumbs up” en kan het avontuur van start gaan.

Love at first flight

De start van F.L.Y. is fantastisch. Eén van de mooiste stukjes achtbaan dat we ons kunnen herinneren; en dat onder begeleiding van speciaal gecomponeerde muziek van IMAScore. De muziek voert je triomfantelijk naar de lanceerinstallatie. Een waar kippenvelmoment. De trein gooit je in vliegpositie en positioneert zich voor zijn vliegende start. De switch van zitten naar vliegen gebeurt in een luttele seconde. Ongezien! F.L.Y. geeft je enkele seconden om te gewennen aan je vlieghouding en lanceert zichzelf dan in het parcours, richting Charles Lindbergh Hotel.

Wat dan volgt is ronduit spectaculair. De rit is heerlijk soepel met een goede mix van elementen. Het comfort is het beste wat je kan verwachten van een rit in deze houding. F.L.Y. zoeft meedogenloos door het parcours en je lichaam gaat er vlotjes in mee. Op en neer, links en rechts over daken en onder paden. Meerdere tunnels en near misses. Twee inversies en jawel, zelfs vliegende airtime. Ronduit spectaculair! En net wanneer je dacht dat het avontuur afgelopen is, volgt de tweede lancering voor een “grand finale” naar de landing toe. Prachtig! Love at first flight.

De rit is lang. Bijna 1300 vliegende meter. F.L.Y. is een topbaan voor hen die van het concept houden en een belevenis voor de doorsnee bezoeker. De vlieghouding vergt iets meer van je lichaam dan de reguliere achtbaan. De voorste helft van de trein is vlot en zweverig. Naarmate je meer achteraan in de trein terecht komt kan de rit misschien wat zwaar op de maag liggen. De eerste corkscrew was een lang twistpunt in de planningsfase. Vekoma verklaarde het onmogelijk. Phantasialand drong aan, won en … had gelijk. Dit maneuver is geslaagd !

Ervaring boven alles

Phantasialand laat niets aan het toeval over. ALLE losse object dienen opgeborgen te worden in de (gratis) kluisjes. Het systeem is doordacht, functioneel, ergonomisch en vooral : veilig. Een bril kan mee vliegen mits een veiligheidsbandje om je hoofd. Vooraleer finaal het station te betreden doet een metaaldetector een laatste check naar losse voorwerpen groter dan je geliefkoosde juwelen. Dit lijkt misschien allemaal wat autoritair maar is van kapitaal belang. Losse voorwerpen op F.L.Y. zijn ronduit gevaarlijk voor Rookburgers. En vooral, het maakt het mogelijk om F.L.Y. door Rookburgh te laten vliegen zonder ergerlijke netten. Dit illustreert ook hoezeer men over alles heeft nagedacht en niets aan het toeval heeft overgelaten.

(Lees verder onder het filmpje en foto’s)

Hotel Charles Lindbergh

Rookburgh herbergt ook het Charles Lindbergh Hotel. Het hotel gaat helemaal op in het gebied en geeft je de mogelijkheid om niet enkel in de sfeer van het thema te slapen, maar om wel degelijk IN het themagebied te slapen.

Charles Lindbergh Hotel bestaat uit 4 vleugels en F.L.Y.’s beide lanceringen monden uit tussen 2 van deze vleugels. De coaster bereikt z’n hoogste punt op enkele luttele meters van je badkamerraampje. De gaanderijen in het hotel bieden van op elke plaats unieke uitzichten op F.L.Y. en Rookburgh. Omstreeks 9:30 word je onverbiddelijk gewekt met het heerlijke geluid van een voorbijrazende achtbaan.

De kamers zijn vormgegeven als een compacte capsule uit begin 20e eeuw en zijn voorzien van alle modern comfort. Veel ruimte heb je niet en wanneer je de kamer met 2 personen bezet, moet je elkaar wel goed kunnen verdragen. Ben je het type hotelganger dat graag een ruime kamer heeft, dan adviseren we je uit te wijken naar de andere hotels van Phantasialand. Ben je echter een avontuurlijke reiziger die op zoek is naar iets nieuws en unieks, dan is dit hotel zeker een must do.

De ultieme ervaring

Een nachtje Charles Lindbergh Hotel is volgens ons voor elke coasterfan een aanrader. Dit doe je voor de sfeer, de ervaring en de belevenis. En die is zonder meer uniek. Op elk uur van de avond en nacht kan je genieten van mooie uitzichten op Rookburgh.

The Charles Lindbergh Experience is glamping tot de 2e macht. Naast het unieke verblijf met ontbijt, zijn bij je boeking eveneens een even uniek 3-gangen diner in restaurant Uhrwerk en twee dagen parktoegang inbegrepen. Je ontvangt eveneens 2 F.L.Y. hotelpassen, die je een zo goed als directe toegang tot de achtbaan verschaffen.
Als hotelgast heb je ook toegang tot de exclusieve hotelbar 1919. Deze heeft een terras waar F.L.Y. naartoe wordt gelanceerd. Het plaatje spreekt voor zich.

Alice in Wonderland

Wanneer je Rookburgh helemaal tot je hebt opgenomen en beslist om de rest van het park te bezoeken, voelt die rest als een “andere dimensie”. Alsof je terug naar het heden gaat.

Dit valt nog meer op wanneer je Rookburgh verlaat als gast van het Charles Lindbergh Hotel. De ijzeren poort die achter je dichtvalt, is als het ontwaken uit een spannende droom. Het heeft iets melancholisch. Want achter die stalen deur was je in een droomwereld. Als Alice in Wonderland ben je uit de illusie gestapt en sta je gewoon weer op straat.
Die “Charles Lindbergh”-poort is een teletijdmachine; een instant flash back, 100 jaar terug in de tijd.

(Lees verder onder de foto’s)

Conclusie

Het hele Rookburgh themagebied is een waar pareltje. De ervaring is compleet. Phantasialand heeft zichzelf hiermee wederom naar een hoger niveau getild. Het is met stip één van onze favoriete pretparkplekjes.

In tegenstelling tot Taron heeft F.L.Y. zich niet meteen in onze coaster top 10 genesteld, maar is het wel een bijzonder aangename en spectaculaire rit die niet gaat vervelen. En vergeten we vooral niet Vekoma te vermelden, die met deze comeback een staande ovatie verdienen. Het ‘flying concept’ zal menig imagineer bekoren. We Like!

Deel gerust je mening over Rookburgh, F.L.Y. en Hotel Charles Lindbergh via de comments onderaan deze pagina.

Wil jij ook naar Phantasialand om Rookburgh en F.L.Y. met eigen ogen te ontdekken? Hou dan rekening met de richtlijnen van de Duitse Overheid. België werd enkele dagen geleden aangeduid als Corona-risicogebied. De situatie verandert echter voortdurend. Informeer je dus alvorens af te reizen. Meer info vind je op de website van Phantasialand.
Belangrijk: deze maatregel wordt opgelegd door de Duitse Overheid en dus niet door Phantasialand.

Tekst: Bart, Joris
Foto’s en filmpjes: Bart, Rudy, Rein, Joris

Review Rookburgh ft F.L.Y.

One thought on “Review: Rookburgh ft. F.L.Y.: Gewikt en gevlogen

Een reactie achterlaten