We vroegen aan meer dan 100 pretparkfans…

Als je het tv-programma Familieraad kent, dan klinkt ‘we vroegen aan 100 Vlamingen’ ongetwijfeld bekend in de oren.
Dat is dan ook precies wat we deden als research voor dit artikel. Naast 90 leden van Rollercoasterfriends, gaven ook 34 leden van het forum van Pretparken.be hun mening.

Als pretparkfan word je dikwijls om advies gevraagd door familie en vrienden. Welk pretpark raad je aan voor ons? Zouden we een abonnement nemen? Waar staat de beste achtbaan? Bij het lezen van de verschillende antwoorden van de fans, bleek al snel dat er geen ‘juist’ antwoord is op al deze vragen.
Pretparken en achtbanen zijn zoals maaltijden en dranken ; de ene vindt spruitjes overheerlijk, de andere lust ze absoluut niet. Sommigen vinden Monster lekker, anderen drinken liever Nalu. Toch zijn er favorieten, duidelijke trends, want wie lust er nu geen frietjes?

Wat is je favoriete park in België/Nederland?

Pretparkfans verkiezen een dagje Efteling. De helft van alle stemmen ging naar het Nederlandse park in Kaatscheuvel. Het park heeft niet de hoogste en snelste achtbanen, maar biedt een gevarieerd en kwalitatief aanbod voor het hele gezin.

Met bijna 20% van de stemmen, doet Walibi Belgium het ook niet slecht. Het park is bezig aan een grote investeringsreeks van tientallen miljoenen euros en dat zien de fans nu al duidelijk in het park. Walibi Belgium heeft er in 40 jaar nog nooit zo goed uit gezien. In 2021 wordt het park groter en zal er een enorme nieuwe achtbaan verschijnen. Benieuwd of nog meer fans vanaf dan Walibi Belgium als hun favoriete pretpark gaan beschouwen.

Het nieuwste park van de reeks, Toverland, wordt met 17% van de stemmen verrassend derde in deze lijst. Toverland is tegenwoordig een volwaardig en dagvullend pretpark met uitgestrekte themagebieden en indrukwekkende unieke achtbanen en attracties.

Wat is de beste achtbaan in België/Nederland?

Je zou denken dat pretparkfans hun favoriete park laten afhangen van de beste achtbanen. Bij de analyse van de antwoorden, bleek deze assumptie al snel verkeerd.
De beste achtbanen van België/Nederland staan namelijk overduidelijk in Walibi Holland, een park dat helemaal niet in de top 3 van favoriete pretparken staat. Untamed, de nieuwste rollercoaster van het park, wint met 32% van de stemmen. Met nog eens 17% van de stemmen, wordt Goliath, ook in Walibi Holland tweede. Conclusie; bijna de helft van de fans duidt aan dat de beste achtbaan van België/Nederland in Walibi Holland staat.

Op een derde plaats staat Fenix, een wingcoaster, waarbij je langs de baan hangt, uit Toverland. Ook de vierde plaats is voor dit Nederlandse familiepark. Troy, de enorme houten achtbaan, krijgt nog 12 percent van de stemmen.

Welk pretpark, op dagtripafstand, heeft de beste achtbanen?

Gebaseerd op bovenstaande conclusies, zou je dan Walibi Holland verwachten als winnaar. Echter wordt het Walibi park in Nederlands met slechts 18 percent van de stemmen tweede.
Als je een dagtrip wilt maken naar een pretpark met de beste achtbanen, dan moet je naar Phantasialand. De overgrote meerderheid (meer dan 60%) is het daar over eens.

Wat is de beste achtbaan van Europa?

Niet zo verwonderlijk staat de beste rollercoaster dus ook in Phantasialand. Taron werd door 39 percent van de achtbaanfans aangeduid. Deze achtbaan heeft vele kwaliteiten die bij de fans goed scoren. De achtbaan wordt twee keer gelanceerd, gaat snel, is soepel, heeft airtime en is van staal. Bovendien is de baan prachtig geïntegreerd in het themagebied.

Voor de nummer twee moet je het vliegtuig instappen naar Goteborg, Zweden. In Liseberg staat Helix, een achtbaan die bijna dezelfde eigenschappen heeft als Taron; echter gaat deze ook nog eens overkop en is deze minder gethematiseerd. De constructeur van de baan is ook anders, waardoor het traject net ietsje minder pittig is. Toch is het indrukwekkend dat ondanks de locatie nog 13 percent van de pretparkfans Helix aangeeft als de beste achtbaan van Europa.

Een van de indrukwekkenste rollercoasters van Europa heeft plaats drie veroverd. Shambhala is hoger en sneller maar heeft het nadeel van de kettinglift… Een lancering vinden de achtbaanfans over het algemeen leuker. 12 percent beschouwt Shambhala in PortAventura, Spanje de beste van Europa.

Wat is je favoriete pretpark in Europa?

Als een pretpark twee derde van alle pretparkfans kan overtuigen, dan bestaat er geen twijfel. Europa-Park in Duitsland is het beste pretpark van Europa (en volgens andere polls zelfs van de wereld). Ben je nog niet in Europa-Park geweest? Shame on you ! Misschien kan je er eens met Rollercoasterfriends naartoe gaan? In 2020 staat het niet op de planning, maar ongetwijfeld keren we nog terug naar het favoriete pretpark van Europa van de meeste preparkfans!

Eervolle vermeldingen gaan nog naar Phantasialand (10%) en Liseberg (8%)

Welk pretpark abonnement biedt het meeste voordeel aan pretparkfans?

Bobbejaanland biedt volgens de pretparkfans de beste deal met de grootste voordelen. Echter is dit ook weer relatief. Je zult voor jezelf de berekening moeten maken of en welk abonnement het beste is voor jouw situatie en planning.

In 2019 had Rollercoasterfriends trips naar Bobbejaanland, Slagharen, Moviepark Germany, Parque Warner en Parque de Atracciones. Al deze parken zijn inbegrepen in het abonnement van Bobbejaanland; en dus vanzelfsprekend interessant.

Voor 2020 staan er andere parken op de kalender en zo zal het voor niet-leden ook zijn. Binnenkort komt er een artikel online met een overzicht van alle abonnementen die elk een goede deal kunnen zijn, in een specifieke situatie.

Een reactie achterlaten