Nieuwe achtbaan voor Bellewaerde: Wakala

Natuur, attracties en dieren. Als je als pretparkfan deze drie begrippen samen legt komen er spontaan een aantal parken in gedachten. Voor een Disney fan zal dat allicht Disney’s Animal Kingdom zijn. Leef je ten Zuiden van Parijs dan is Le Pal misschien geen onbekende. Maar in België is er slechts één park die deze unieke combinatie biedt en dat is Bellewaerde.

Bij menig achtbaanliefhebber stond Bellewaerde misschien niet hoog op de verlanglijst. Het park deed het van 1984 tot 2013 (bijna 30 jaar) namelijk maar met twee achtbanen: Boomerang en Keverbaan.  Gelukkig veranderde dat met komst van Huracan, de indoorachtbaan die werd gehuisvest in het oude gebouw van de Los Piratas darkride

Bij Rollercoasterfriends lieten we er in 2013 dan ook geen gras over groeien. Met de seizoensopening van 2013 stonden we bij extreem lage temperaturen voor de poort om Huracan als een van de eerste te ontdekken.

Wat we toen niet wisten is dat Bellewaerde ons de komende jaren zou blijven verrassen met nieuwigheden die een coasterfanaat genegen zijn. Zo vult Dawson Duel het aanbod aan in 2017. En nu, in 2020, mogen we met z’n allen uitkijken naar een ritje op Wakala. Een nieuwe achtbaan die de aandacht wederom op Bellewaerde vestigt.

Op 28 januari 2020 mocht Rollercoasterfriends zijn ogen al de kost geven op de bouwwerf. Met zang, dans en heel wat pyrotechnieken werd de nieuwe baan en diens naam voorgesteld aan genodigden. De aanwezige zon deed alvast de ogen hun schitteren. Maar de grootste schittering zagen we in de ogen van Stefaan Lemey, de directeur van Bellewaerde. Het is namelijk al geleden van 1999 dat er in Bellewaerde zo fors werd geïnvesteerd (in 1999 opende tegelijkertijd Screaming Eagle, Houdini en Flying Carrousel). Met 7,5 miljoen Euro komt er een mooi stukje ‘speelgoed’ bij in het park. En daar zijn ze in Ieper zeer trots op.

De baan ligt in het Canadese themagebied en kreeg een toepasselijk thema. Men koos voor een Canadese indianenstam, met name de Kwakiutl. Wakala is de naam van een Kwakiutl stamhoofd die een spirituele reis ondernam in zijn kano doorheen lucht en natuur. Deze reis kan je binnenkort zelf beleven door in de nieuwe achtbaan te stappen. Een flinterdun verhaal dat Bellewaerde vermoedelijk zelf bedacht heeft (online valt namelijk niets terug te vinden van een Kwakiutl chief met de naam Wakala). Maar ingewikkelder dan dat moet het heus niet zijn. Met één zin lijnt men het achtergrondverhaal uit. En dat is in dit geval voldoende om de setting en thematische insteek te duiden. Verwacht je dus aan heel wat totempalen, houtwerk, coastertreinen in de vorm van kano’s en een natuurlijk kader om u tegen te zeggen. De kaalslag die het gevolg is van de bouw wordt namelijk opgevangen door het aanplanten van 133 nieuwe bomen. En dat juichen we graag toe.

De baan zelf is gericht op families. Dit werd tijdens de rondleiding meermaals herhaald. Een gemiste kans of een slimme strategische zet? Bellewaerde kiest bewust om de familiale kaart te trekken en zij zien deze aanvulling als de juiste keuze in de verdere optimalisering van het aanbod. Bellewaerde vindt namelijk dat het familiale karakter de onderscheidende factor hoort te zijn. En in die visie past een extreme achtbaan momenteel niet.

Is de nieuwe achtbaan dan niet intens? We zullen het natuurlijk pas weten na de opening, maar voor een familiecoaster zitten er best wat pittige elementen in. Zo is het hoogste punt 21 meter. Er zijn twee lifthills waarvan één met een boosterwheel-acceleratie. En de rit eindigt met een bijzondere achterwaartse climax… Voor een familiebaan is dat atypisch.

Uiteraard willen we geen appelen met peren vergelijken, maar in de Benelux opent naast Bellewaerde enkel de Efteling een nieuwe achtbaan in 2020, Max en Moritz (tevens een familiebaan). Na een korte evaluatie blijkt dat de familieachtbaan van Bellewaerde bijna 4 keer hoger zal zijn, de track meer dan dubbel zo lang en dat ook de maximumsnelheid aanzienlijk hoger ligt. Niet dat we hiermee de nieuwigheid in de Efteling onderuit willen halen, maar na dit vergelijk mag het duidelijk zijn dat Bellewaerde de stoerste van de twee zal opleveren. Of moeten we drie zeggen? Tijd zal het uitwijzen, maar dat familiale kantje waar Bellewaerde de klemtoon op wilt leggen zal volgens ons eerder uitpakken als oerdegelijk coasterplezier.

Wij zijn alvast razend benieuwd naar deze nieuwe achtbaan en bij het zien van de bouwwerf en de conceptarts begon het gelijk te kriebelen. Wij bedanken Bellewaerde voor de uitnodiging en wensen hen een voorspoedige afwerking van dit project. Laat het eerste ritje Wakala maar komen!

Ga je graag met ons mee Wakala uittesten? Noteer dan 1 augustus in je agenda. Op deze dag gaan we namelijk met Rollercoasterfriends deze nieuwigheid uitproberen. Meer informatie over de inschrijving volgt later nog via onze website, nieuwsbrief en Facebook-pagina.

Statistieken

Opening: lente 2020
Kostprijs: € 7.500.000
Lengte: 660 meter
Hoogte: 21 meter
Snelheid: 50 km/u
Lifthills: twee stuks, waarvan één met acceleratie
Treinen: drie treinen, 20 personen per trein
Capaciteit: 1.000 pax/u
Minimumlengte: vanaf 1m
Single-rider rij: aanwezig
Fabrikant: Gerstlauer

Een reactie achterlaten